zie voor alle data de CONCERTAGENDA !

Voor de pauze Rogério Bicudu

Als achtjarig jongetje speelde gitarist-zanger Rogério Bicudo al Braziliaanse volksmuziek. Tijdens zijn klassieke gitaarstudie in zijn geboorteland en later in Madrid bleef hij een trouw vertolker van de Choro (spreek uit sjoroe), een virtuoos instrumentaal muziekgenre uit Rio de Janeiro dat bol staat van de improvisatie. Deze muziekstijl, die zijn oorsprong vindt in de negentiende eeuw, laat Europese dansmuziek als de polka en de mazurka samensmelten met Afrikaanse en Braziliaanse invloeden. Later werd de Choro in Brazilië verdrongen door de bossanova. Gelukkig is de Choro herontdekt door een nieuwe generatie musici. Zij blazen dat typisch
Braziliaanse geluid weer nieuw leven in. De in Nederland wonende Rogério Bicudo en zijn muzikale kompanen zetten de lichtvoetige opzwepende geluiden meesterlijk neer.


Rogério Bicudo - akoestische gitaar, zang
Toon Roos – saxofoon
Eric Calmes - bas

 

Na de pauze Lilian Vieira

 

Samba, het meest Braziliaanse van alle Braziliaanse ritmes. Afrikaanse slaven brachten het eeuwen geleden naar Brazilië en in the roaring twenties van de vorige eeuw waaide de sambadans over naar Europa. Lilian Vieira laat horen dat samba meer is dan vrolijke dansmuziek en dat het ook lyrische en nobele kanten heeft. We kennen Lilian als de zangeres van het populaire Brazilectro ensemble Zuco 103. Met deze groep reist ze over de hele wereld en met haar enorme energie en passie weet ze elk publiek voor zich in te nemen. Naast juweeltjes uit de classic samba laat ze nog veel meer horen uit het rijke repertoire van de Música Popular Brasileira waar ook de Choro in thuis hoort. De heldere stem van Lilian Vieira en de gloedvolle akoestische begeleiding brengen de melancholie en vrolijkheid van deze muziek met een ongekend soepele vanzelfsprekendheid. Ze dompelen het publiek onder in het aangename en bijzondere universum van de samba.

Lilian Vieira - zang

Rogério Bicudo - akoestische gitaar, zang

Toon Roos - saxofoon

Eric Calmes - bas